Bemutatkozás

Szeretettel üdvözöljük Önöket a Dörgicsei Levendula Major honlapján! A fényképen dr. Demján Ildikó orvos-természetgyógyász, gyógynövénytermesztő, nemzetközi aromaterapeuta mosolyog ránk, a Dörgicsei Levendula Major és a hozzá tartozó feldolgozóüzem, a Levendárium megálmodója, családja és elhivatott munkatársai támogatása és odaadó, aktív jelenléte kíséretében 2020. április végéig üzemeltetője.

 

Ildikó régen dédelgetett álma teljesült, amikor 2002 őszén elültették az első levendula töveket Dörgicse lankáin. A sors érdekes fordulataként, harmadik gyermekének megszületését követően döntött úgy, hogy a szépen prosperáló, budai fogorvosi rendelőjét otthagyva, belevág családjával a számára ismeretlen - s ma már tudni lehet, hogy embert-próbáló, de gyönyörű - feladatba, a lila mezők szerelmetes világába.

 

A kezdeti szárnypróbálgatáshoz igen nagy segítséget kaptak a Pannonhalmi Apátság akkori főkertészétől, és a Gyógynövény Kutató Intézet nyugalmazott kertészétől, akik önzetlenül, szeretettel avatták be Ildikót a levendula termesztés rejtelmeibe. A falubeliek igen csodálkoztak az ötleten, mert emlékeztek a TSZ idők sikertelen telepítési kísérletére évekkel előtte.

 

A gyógyításban is a holisztikus megközelítés állt Ildikóhoz a legközelebb, így nem volt kérdés a környezetkímélő, a természetet egységben szemlélő és megóvó biogazdálkodás gyakorlása. A vegyszer, műtrágya és gyomirtó mentes „övezetben" apró élőlények milliárdjai tudnak háborítatlanul élni egymással, megteremtve az élő talajt, melyben boldogan él a növény, s kísérő társai a méhek, kabócák, pillangók és az éneklő-csivitelő madárvilág. Több, mint hat hektáron virul nálunk a levendula több fajtája.

 

A levendulás elhelyezkedése is különleges, mert nemcsak a levendula érzi jól magát itt, az idelátogató turisták is megcsodálják a táj természeti adottságait és kultúrtörténeti hagyatékait. A több mint ezer éves ikerrom így, megtépázva a történelem viharaitól is, igen erőteljesen jelen van, jó érzés benne – körülötte lenni. Arra érzékeny emberek ezt a levendula virágában és olajában is felfedezni vélik. Mint ahogy a szőlőben is megjelenik a „terra", a termőföld helyi adottsága, úgy jelenik meg a levendulában is a környezet természeti sajátossága.

 

Ezt a minőséget szeretnénk hangsúlyozni a LEVENDÁRIUM márkanév megalkotásával. Ezzel a névvel azt szeretnénk sugallni, hogy az élet számtalan területén lehet használni: kertben, konyhában, fürdőszobában, háztartásban, állattartásban és nem utolsó sorban a gyógyításban, a házipatikában, vagyis
LEVENDÁRIUM = MINDEN, AMI LEVENDULA!

 

Orvos-természetgyógyászként Ildikó a megelőzést, és a szelíd terápiákat részesítette előnyben, (természetesen leszámítva a sürgősségi ellátást igénylő állapotokat) az egészséget megőrző életmódot tartotta követendőnek, melynek egyik pillére a nekünk, értünk teremtett növényi világ segítségül hívása. Évezredek alatt lett az emberiség csendes, hű segítőtársa, odaadóan kínálja magát, intelligenciáján mindig elámulunk.

 

"Köszönöm a Teremtőnek, hogy részese lehetek gyógyító erejének tolmácsolásában." dr. Demján Ildikó 

 

 

Szeretettel:

dr. Demján Ildikó nevében: Levendárium csapata

 uzen a termeszet feher

Az oldalon szereplő cikkek és fotók nem kereskedelmi célú felhasználása forrásmegjelöléssel engedélyezett.